Tuinhuis

Een tuinhuis bouwen

Zo werkt het!

Als je zelf een tuinhuis wilt bouwen, moet je met verschillende factoren rekening houden. Hier vind je een overzicht van waar je rekening mee moet houden.
Inhoudsopgave

Toestemming – ja of nee?

Dit omvat het verkrijgen van een vergunning. Het hangt van bepaalde punten af of een vergunning nodig is of niet. Dit zijn onder andere de grootte, het soort gebruik en de staat waarin je woont. Je kunt het beste aan de verantwoordelijke bouwinstantie vragen of je een vergunning nodig hebt voor je project of dat er geen vergunning nodig is. Op die manier doe je alles goed.

Geschikte materialen kiezen

Je moet ook geschikte materialen gebruiken om een tuinhuis te bouwen. Hout is een klassiek materiaal voor tuinhuizen en erg populair. Het wordt al vele eeuwen gebruikt voor huizen. Het is gemakkelijk te hanteren en beschermt je tegen verschillende weersomstandigheden als je het goed verzorgt.

Er zijn ook tuinhuisjes van kunststof verkrijgbaar. Ze zijn erg praktisch qua eigenschappen. Vooral voor een schuurtje, waar je gereedschap, apparatuur en dergelijke wilt opbergen, is dit materiaal zeer geschikt.

Een kunststof tuinhuisje is stevig en bestand tegen weersinvloeden als je het goed bouwt.

Een metalen tuinhuis is daarentegen onderhoudsarm en goedkoop. Zulke tuinhuisjes kunnen snel worden neergezet en daarom wordt dit materiaal steeds populairder voor de bouw. Je kunt echter geen gezelligheid verwachten in een tuinhuis van metaal. Dergelijke varianten zijn ook geschikter voor de opslag van verschillende voorwerpen.

Stenen tuinhuizen komen niet zo vaak voor, ten onrechte, denken we. Ze zijn immers bijzonder stabiel en robuust. Bovendien zien ze er visueel aantrekkelijk uit, omdat ze perfect in de natuurlijke omgeving passen. Als je eenmaal zo’n tuinhuis hebt gebouwd, kun je vertrouwen op de hoge stabiliteit en de beste bescherming tegen verschillende weersomstandigheden.

Tuinhuizen van glas zien er elegant uit, maar ze zijn niet erg praktisch. Daarom gebruikt bijna niemand dit materiaal voor een tuinhuis. Voor kassen daarentegen is glas heel geschikt, omdat het goede groeiomstandigheden biedt voor planten. Wie in een glazen huis wil verblijven, zal snel merken dat het er onaangenaam warm kan worden.

Geschikte wanddiktes voor een glazen huis zijn 28, 44, 58 of 70 millimeter. Deze afmetingen worden het meest gebruikt voor het tuinhuis. Als je je tuinhuis ook wilt gebruiken om in te wonen, moet je kiezen voor een wanddikte van 44 millimeter of meer. Voor gereedschapsschuren kun je ook een lagere wanddikte kiezen.

Kosten

Als je een tuinhuis wilt bouwen waar je in kunt wonen, liggen de kosten tussen de 5.000 en 15.000 euro. De goedkoopste zijn tuinhuisjes van metaal. Kleinere gereedschapsschuren zijn natuurlijk ook goedkoper. Hier kun je rekenen op kosten van ongeveer 200 euro.

Er zijn verschillende soorten funderingen voor tuinhuisjes. De eenvoudigste is de fundering met platen. Hierbij gebruik je betonnen platen die je in het grindbed kunt leggen. De puntfundering kan de lasten verdelen over verschillende individuele funderingen en ze naar beneden overbrengen. Zorg ervoor dat de fundering waterpas is, anders kan het tuinhuisje verzakken.

Strokenvoeten zijn ook een goede keuze. Het kan gemakkelijk worden opgebouwd op een vlakke fundering, wat de constructie vergemakkelijkt. Last but not least kun je ook een hele betonnen plaat gebruiken om de fundering op te bouwen. Deze verdeelt de lasten ook goed en brengt ze over in de grond.

Plat dak, schilddak, mansardedak, monopitch dak, zadeldak, schuin dak, trapdak, ton dak, schilddak of tentdak zijn mogelijke daktypes voor je tuinhuis.

Heb je de juiste motivatie en wil je je eigen tuinhuis bouwen?

WOODWORK101

Je bent slechts enkele seconden verwijderd van een duizelingwekkende bibliotheek van meer dan 1000 uur aan gedetailleerde video's en blauwdrukken in kristalheldere, verrukkelijke HD, die je bij de hand nemen zodat je in staat bent om alles radicaal eenvoudig te bouwen, bijna op "automatische piloot", zonder afsnijdingen en afval, waardoor er alleen zaagsel op de vloer achterblijft.
Inhoudsopgave

Tuinkast, gereedschapsschuur

Grote opbergruimte: MCombo tuinkast met twee tussenplanken biedt je royale opbergruimte. In de tuinkast kunnen alle tuingereedschap, plantenbenodigdheden of kinderspeelgoed veilig worden opgeborgen en het is geschikt voor zowel grote als kleine spullen.

€279,99

super product

Stanley FatMax 1-95-617 Gereedschapskoffer

Ergonomisch bi-materiaal handvat en ruime metalen behuizing. Bovendien bestaat in het deksel een uitsparing voor het bewerken van werkstukken

€44,86

super product

Beoordeel dit artikel.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Dit zou je kunnen interesseren...

Een muur pleisteren

Een tuinhuis bouwen

Correct schilderen en maskeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *