5 bespaartips voor elektriciteit & gas

Er zijn manieren om het huishoudbudget te verlagen

Energiekosten stijgen en stijgen. Veel consumenten voelen zich onzeker. Maand na maand worden de voorschotten voor gas en elektriciteit van de rekening afgeschreven. Bovendien krijgen veel consumenten aan het eind van het jaar nog een rekening waarin ze worden gevraagd om extra betalingen te doen. Waar blijven ze dan? Er zijn echter manieren om het huishoudbudget te verlagen en geld te besparen op elektriciteit en gas. Wij hebben de 5 beste tips voor je:
Inhoudsopgave

Tip 1: Koken & bakken

De belangrijkste tip zou waarschijnlijk zijn om helemaal geen energie meer te gebruiken. Maar dat is ronduit onmogelijk. Toch kun je met een paar kleine stappen een groot verschil maken als het gaat om energie besparen. Je kunt bijvoorbeeld tot 40 procent besparen van de energie die je dagelijks gebruikt om te koken. Simpelweg door het deksel op de pot of pan te doen tijdens het kookproces. Hierdoor wordt de warmte in de pan enorm verminderd en is het kookproces sneller klaar. Hetzelfde geldt wanneer je gerechten in de oven bereidt. Verwarm de oven niet voor, wat helaas nog steeds wordt aanbevolen in bijna alle kookboeken. Gebruik ook de convectiefunctie in plaats van de boven- en onderwarmte zoals voorheen. Dit bespaart ongeveer 20 procent energie. En als je de oven ongeveer 10 minuten voor het einde van het bakproces uitschakelt, bespaar je aan het einde van het jaar nog eens 30 euro op je huishoudbudget. Het eten zal nog steeds gaar zijn - en je verwarmingsrekening zal lager uitvallen.

Tip 2: Koelkast & vriesvak

Verwijder de ijslaag in het vriesvak. Dit kan het elektriciteitsverbruik met wel 10 procent verminderen. Als je voedsel wilt invriezen, is het verstandig om het eerst volledig te laten afkoelen. Als je daarentegen warm voedsel in de vriezer of koelkast legt, moet het apparaat veel harder werken om het andere voedsel voldoende te koelen. Dit kost energie en verhoogt het stroomverbruik.

Tip 3: Elektrische apparaten

Wist je dat elektrische apparaten die op stand-by staan ongeveer 50 tot 60 euro extra per jaar kosten? Je doet er dus goed aan om je hifi-installatie, computer of andere apparaten uit te schakelen en ze het liefst aan te sluiten op een stekkerdoos. Koppel de apparaten los van het elektriciteitsnet als ze niet in gebruik zijn. Dit bespaart geld en beschermt het milieu.

Tip 4: Wasmachine

Het is niet absoluut noodzakelijk om de wasmachine elke dag aan te zetten. Als je dat wel doet, hoef je je kleding niet altijd op 60 of zelfs 90 graden te wassen. Dankzij de hoge kwaliteit van wasmiddelen is het vaak voldoende om de wastemperatuur op 40 graden te zetten. Dit verlaagt het energieverbruik van de wasmachine met wel 50 procent. Over het algemeen is het zinvol om de voorwascyclus achterwege te laten. Op deze manier verbruikt het apparaat bijna 20 procent minder.

Tip 5: Verwarming

Schokventilatie is belangrijk om een gezond binnenklimaat te creëren en schimmelgroei te voorkomen. Het probleem hierbij is echter dat het pand daarna binnen enkele seconden weer afkoelt. De verwarming moet dan weer op volle kracht worden gezet. Hierdoor wordt de ruimte echter meestal warmer dan nodig is. Een thermostaat kan een oplossing bieden. Deze past zich aan de individuele omstandigheden in de leefruimte aan en regelt de verwarmingstemperatuur dienovereenkomstig. Op deze manier profiteer je van een energiebesparingspotentieel tot 40 procent. Er is niet veel nodig om de energiekosten te verlagen. Het is gewoon belangrijk om de juiste dingen te doen en deze kleine trucjes ter harte te nemen.

Inhoudsopgave

The Infographic Guide to Personal Finance: A Visual Reference for Everything You Need to Know

Wil je je geld beter beheren? Dit boek laat je zien hoe... Het brengt een moeilijk onderwerp in grafisch aantrekkelijke, verteerbare hapjes.

€ 19,16

super product

Household Budget Planner

Maak een budget, beheer je geld op de juiste manier.Dit boek kan je helpen om je inkomsten en uitgaven bij te houden.

€ 7,77

super product

Beoordeel dit artikel.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Dit zou je kunnen interesseren...

Bescherm je huis

Vastgoed kopen

5 bespaartips voor elektriciteit & gas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *